Intrebari frecvente

Home » Intrebari frecvente

1. Lui Dumnezeu îi pasă de mine?

Hal Habecker

Unul dintre cele mai grele lucruri pentru fiinţa umană este să înţeleagă că cineva te iubeşte aşa cum eşti şi te acceptă indiferent de ceea ce ai făcut. Pentru mine, cel mai incredibil lucru despre Dumnezeu este faptul că El mă iubeşte aşa cum sunt. Dumnezeu mă iubeşte fără nici un pretext. El nu spune: „Dacă faci cutare lucru, atunci te voi iubi”, ci El te iubeşte cu o dragoste nemărginită, care pur şi simplu ajunge în inima ta. De ce face El asta? A iubi necondiţionat, este unul dintre cele mai minunate lucruri despre Dumnezeu, care ne arată că El poate să iubească ca nimeni altcineva din această lume.

Dacă oamenii au anumite criterii după care acceptă să iubească pe cineva sau se lasă prinşi într-o relaţie, aceasta nu este valabil şi în cazul lui Dumnezeu. El te iubeşte în mod sincer şi deplin. Deşi sunt peste şase miliarde de oameni în această lume, El te iubeşte ca şi cum ai fi singura persoană. Pentru mine, aceasta este esenţa inimii lui Dumnezeu, motivul pentru care Domnul Isus a venit în lumea noastră. El s-a întrupat ca să ne arate măsura dragostei lui Dumnezeu şi să ni-L descopere pe Tatăl.

Dragostea Lui atotcuprinzătoare este arătată şi prin faptul că El îşi întinde braţele peste noi, ca să ne strângă la pieptul Său şi să ne aibă cu Sine.

Mai multe răspunsuri la această întrebare:

John Meador

Pentru mine, cel mai uimitor lucru despre Dumnezeu este faptul că El ne iubeşte în mod personal, ca indivizi. Ştiu că în viaţa mea sunt lucruri neatractive şi de condamnat, dar cu toate acestea, El mă iubeşte. Această dragoste necondiţionată îmi arată cât de mare este Dumnezeu. Fiindcă are un scop pentru care ne-a creat, El doreşte să aibă părtăşie şi să interacţioneze cu noi. Acest scop pe care Dumnezeu îl are cu viaţa mea îmi descoperă unul dintre motivele pentru care Dumnezeu mă iubeşte şi cu cât îl înţeleg mai mult, cu atât sunt tot mai plin de uimire.

Jeff Jones

Există întotdeauna oameni cu care ne comparăm, despre care credem că sunt mai buni, mai inteligenţi, mai bine văzuţi şi prin urmare, aceştia trebuie să conteze mai mult pentru Dumnezeu. Dar când înţelegi de ce a venit Hristos şi îi descoperi pe aceia cu care El a relaţionat şi pe care I-a ales ca să-i aibă cu Sine, îţi dai seama că aceştia nu au fost neapărat cei mai cu vază şi cei mai buni oameni. El a mers la cei pe care societatea îi considera cei mai buni, i-a iubit, dar după puţin timp s-a îndreptat de fapt spre cei marginalizaţi şi răniţi, care au fost într-adevăr gata să-L primească.
Faptul că Dumnezeu poate intra cu adevărat în viaţa noastră şi i-a ales pe cei smeriţi, mă ajută atunci când mă simt mic şi neînsemnat să îmi amintesc că El a venit pentru oameni ca mine. Problemele cu care oamenii se confruntau acum două mii de ani, sunt aceleaşi şi astăzi. Lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Şi ei s-au luptat cu aceleaşi încercări, precum: imaginea de sine, scopuri personale, sexualitate, suferinţă şi îndoieli.
Din acest punct de vedere, Biblia face referire exact la lucrurile pe care le experimentăm. De aceea, Biblia nu este o carte moartă, ci este un Cuvânt plin de viaţă, fiindcă nu ne prezintă doar lucruri din trecut, ci ne descoperă Adevărul lui Dumnezeu, pentru situaţiile noastre de viaţă.

2. Ce poate să facă Isus pentru mine?

Jerry Zucha

Indiferent de ceea ce cauti, chiar şi atunci când vei găsi lucrurile după care tânjeşti, în viaţa ta va exista un gol. Vor exista întotdeauna următorii paşi, pe care ai dori să-i faci, înălţimi la care tânjeşti să ajungi şi lucruri pe care vrei să le realizezi, care îţi vor provoca o frustrare continuă. Vei avea mereu un lucru după care să alergi şi pe care nu-l vei dobândi niciodată. În viaţa mea a fost însă un moment în care am înţeles că Dumnezeu m-a făcut o fiinţă specială, care n-ar trebui să mai alerge după următorul lucru. El a umplut acel gol din viaţa mea şi m-a acceptat să fiu al Lui, indiferent de cât am realizat în viaţă. Dacă doreşti aceeaşi binecuvântare, ceea ce am descoperit că trebuie să faci este aşa de simplu şi la îndemâna oricui. Trebuie doar să strigi în rugăciune la Domnul Isus şi să-I spui: „Isus, am nevoie de tine!”
Mai multe răspunsuri la această întrebare:

Hal Habecker

Nu cred că trebuie să faci ceva pentru a te pregăti să vii la Domnul Isus. Când eu m-am încrezut în Domnul Isus eram foarte tânăr şi numai după aceea am învăţat adevărurile, pe care Domnul le-a propovăduit. Am înţeles doar că trebuie să vin la El, să ascult cuvintele Lui, să văd modul în care El a trăit şi să-L primesc ca Domn şi Mântuitor personal.
Vestea bună a Evangheliei mi-a arătat că pe cruce, Domnul Isus S-a făcut păcat pentru mine şi că atunci când prin credinţă am acceptat moartea Lui în locul meu, am devenit un urmaş al Său, deşi eram numai un băieţel. Anii care au urmat după acest moment, au fost o adevărată călătorie spirituală, în care am învăţat ce înseamnă dragostea Lui în viaţa mea.
Cel mai mare obstacol în viaţa mea de atunci şi chiar de astăzi, este întrebarea: „ Mă iubeşte oare Dumnezeu aşa cum sunt? Mesajul Evangheliei mi-a descoperit că într-adevăr Isus mă iubeşte aşa cum sunt şi că El te iubeşte şi pe tine în acelaşi fel. Scopul Lui este de a-mi schimba viaţa şi a mă face asemenea Lui, într-o stare de desăvârşire, ceea ce pentru mine era imposibil de atins.
El continuă să ne iubească cu o dragoste veşnică, indiferent de cine suntem sau ceea ce am făcut. De aceea nu trebuie să fii cineva înainte de a te hotărî pentru Domnul Isus. În dragostea Sa, El îşi pune braţele în jurul tău, asemenea unui tată care îşi îmbrăţişează fiul.  Nu mai contează ce a făcut acel copilaş până atunci, fiindcă din acel moment, el începe să aibă conştiinţă de sine şi înţelege când tatăl său este nemulţumit de felul lui de viaţă şi umblând în ascultare, el caută să rămână în dragostea Tatălui său.
Mai multe răspunsuri la această întrebare:

Pete Briscoe

Este imposibil de a trăi viaţa creştină numai prin puterile proprii, dar este bine şi natural ca Hristos să trăiască prin noi. Dacă viaţa în Hristos înseamnă o abundenţă de necrezut, de ce aţi căuta să trăiţi ceea ce este imposibil, uitându-vă la alternative ? Orice altă alternativă înseamnă a fi separat de Hristos. Şi despărţit de El înseamnă moarte spirituală.

Dacă ne uităm la lucrurile care ne înconjoară şi aşteptăm ca ele să fie suficiente pentru a ne aduce împlinirea, la un moment dat vom descoperi că acestea nu ne sunt de ajuns. Prin conversaţiile pe care le-am avut cu diferiţi oameni şi prin durerile cu care aceştia se confruntă, am înţeles că numai Hristos are răspunsuri pentru aceste situaţii. Pentru o femeie cu 2 sau 3 copii,  care a fost părăsită de soţul ei, lumea are foarte puţine răspunsuri. Dar Hristos are un răspuns pentru ea, nu numai prin faptul că îl poate face pe soţul ei să se întoarcă acasă, ci şi prin aceea că El o poate întâlni şi pe ea şi poate găsi adevărata viaţă, prin El.

Chiar dacă circumstanţele vieţii nu se schimbă, prin Hrisos găsim viaţă, bucurie şi pace pentru sufletele noastre.
Jeff Jones

Atunci când îl inviţi pe Domnul Isus în viaţa ta, acesta este doar începutul.
Modul în care dezvolţi o relaţie cu Dumnezeu, este similar cu modul în care dezvolţi o relaţie cu oricare alt prieten, prin comunicare şi timp. Vestea bună este că Dumnezeu ne vorbeşte prin Cuvântul Scripturii, care nu este numai o carte veche şi prăfuită, scrisă acum două mii de ani, ci este o carte vie, pe care El o foloseşte pentru a ni se descoperi şi astăzi.  Atunci când citim Biblia şi suntem deschişi faţă de Dumnezeu, El ne va vorbi şi va comunica cu noi prin cuvintele Scripturii. Iar atunci când noi îi vorbim Lui, prin rugăciune, dezvoltăm o relaţie.
În acelaşi fel în care suntem ajutaţi în călătoria pe drumul vieţii de oamenii care ne înconjoară, tot aşa suntem ajutaţi să creştem şi în umblarea noastră cu Domnul. Iar atunci când slujim, vom avea un impact asupra lumii şi îl vom întâlni pe Domnul Isus, nu numai în serviciile din cadrul bisericii, ci şi în experienţele, pe care le vom avea oriunde vom fi printre cei săraci. În acest cadru, Dumnezeu ni se va descoperi într-un  mod practic, întărind astfel şi părtăşia pe care o avem cu El.

3. Cum ştii că există o singură cale către cer ?

Jerry Zucha

Când te opreşti şi încerci să realizezi cine eşti, este uşor să-ţi imaginezi că eşti doar unul dintre miliardele şi miliardele de oameni, care trăiesc pe pământ. Însă ADN-ul tău îţi arată că eşti unic şi special înaintea lui Dumnezeu. De fapt, chiar  Sfânta Scriptură spune că Dumnezeu te-a întocmit, te-a modelat, te-a făcut o fiinţă unică şi te iubeşte aşa cum eşti.

Cred că Domnul Isus ştie exact cine suntem şi ce am făcut în viaţă. El ne iubeşte indiferent de cât de mult am căzut sau cât de josnic am ajuns să trăim. Dacă viaţa noastră ar fi fost bună, atunci El n-ar fi trebuit să vină în lume. Dar adevărul este că niciunul dintre noi nu este bun şi fără de păcat. De aceea, El a venit ca să ne vindece, să ne dea nădejde şi să restabileacă relaţia noastră cu Tatăl. El ne scoate din groapa păcatului şi a morţii, ne aşază pe stâncă şi ne dă speranţa veşniciei.

4. Cum poate fi Dumnezeu bun, când se întâmplă atâtea lucruri rele ?

John Meador

Deşi Dumnezeu a creat întreaga existenţă, cu toate acestea, El ne-a lăsat voinţă liberă şi ne permite să facem alegeri, care în cele din urmă pot sfârşi rău, care conduc la rău şi  produc durere şi suferinţă. Singura explicaţie a acestor lucruri rele este evidenţiată de faptul că Dumnezeu nu interferează cu alegerile noastre. Prin principiile şi poruncile revelate de Sfânta Scriptură, El îmi spune ce ar trebui să fac. Dar dacă atunci când încep să aplic aceste porunci, răul îmi afectează viaţa, există totuşi o protecţie. Dumnezeu îmi dă abilitatea să confrunt răul şi mă ajută să trec prin necazurile cu care mă confrunt. De aceea, Eu nu văd că suferinţa ar fi incompatibilă cu un Dumnezeu iubitor, ci mai degrabă văd un Dumnezeu iubitor, care îmi permite să fac alegerile pe care le fac, chiar dacă uneori acestea au consecinţe rele.

Mai multe răspunsuri la această întrebare:

Tony Evans

Foarte mulţi oameni dau vina pe Dumnezeu pentru relele care li se întâmplă. Ei bine, dacă îl eliminăm pe Dumnezeu, atunci cine ar putea fi responsabil pentru lucrurile rele? A scăpa de Dumnezeu nu rezolvă problema, deoarece lucrurile rele care se întâmplă sunt cauzate de prezenţa răului în lume. Dumnezeu a dat oamenilor posibilitatea de a alege, dar atunci când aceştia aleg în mod individual sau colectiv, aleg ceea ce nu este potrivit cu voia lui Dumnezeu. De aceea, au parte nu de binecuvântarea lui Dumnezeu, ci de judecata lui Dumnezeu. Ceea ce Dumnezeu ne spune este că, dacă oamenii ar alege ceea ce este după voia Lui, aceasta nu va anula răul şi efectele lui, dar El va folosi relele care ni se întâmplă să lucreze spre bine. A-l cunoaşte pe Dumnezeu, chiar dacă  El nu îndepărtează relele din această lume, înseamnă că eu nu mai am de a face cu răul, ci sunt dedicat pentru a urma şi a face ceea ce este bine.

Jeff Jones

Dumnezeu a creat lumea într-un mod perfect. El ne-a creat pe tine şi pe mine, ca să trăim în perfecţiune. Planul Său a fost să trăim într-un mediu perfect, asemenea celui în care au trăit Adam şi Eva în grădina Edenului. Când Adam şi Eva au ales păcatul, păcatul a intrat în lume şi împreună cu el au intrat şi moartea şi distrugerea. Acest fapt a făcut ca lumea să semene mai mult cu iadul decât cu raiul.

Într-adevăr, acum există suferinţă, boală, dificultăţi şi moarte. Dar Biblia ne spune că într-o zi, Hristos se va întoarce şi atunci va crea o lume dreaptă, fără lucruri rele, aşa cum lumea ar fi trebuit să fie. În acelaşi timp, Dumnezeu promite că, dacă alegem ca El să fie Răscumpărătorul nostru, va face ca şi viaţa noastră să fie aşa cum aceasta ar fi trebuit să fie. El va veni în mijlocul durerilor şi al suferinţelor noastre şi va aduce speranţă şi sens, chiar în mijlocul tuturor relelor prin care trecem. Şi aceasta se va întâmpla până în ziua în care El se va întoarce.

Jerry Zucha

În dragoste trebuie să fie o alegere. Dacă în dragoste nu există posibilitatea alegerii, atunci aceasta nu mai este dragoste. Dumnezeu ne-a creat în aşa fel încât să putem face alegeri. Dacă ne-ar fi creat în oricare alt mod, atunci am fi doar nişte roboţi, care nu am cunoaşte niciodată cât de mare este adâncimea dragostei. Chiar în mijlocul lucrurile rele din această lume, nu este nimic altceva mai puternic şi mai pătrunzător faţă de relele care se întâmplă, decât dragostea. Însăşi Sfânta Scriptură ne spune că nu există o dragoste mai mare decât cea dovedită prin faptul că un om îşi dă viaţa pentru prietenul său. Iar Domnul Isus spune: „voi sunteţi prietenii mei!” Aşa că Dumnezeu a pregătit răspunsul final, lăsându-L pe Fiul Său să moară pe cruce pentru noi, prin mâinile celor răi, pentru ca noi să experimentăm dragostea.

5. Cum pot deveni al doilea ?

Hal Habecker

Dacă există o dorinţă în inima ta să-L cunoşti pe Domnul Isus şi să-l primeşti prin credinţă, ca Domn şi Mântuitor, aş vrea să te îndem să spui o rugăciune simplă:
„Doamne Isuse, eu cred că ai murit pentru mine. Vino în viaţa mea, iartă-mi păcatele şi fă-mă bărbatul, femeia sau adolescentul/adolescenta, care ai vrea tu să fie. Ajută-mă să urmăresc scopul, pe care îl ai tu pentru mine şi dă-mi perspectiva Ta pentru viaţă.” Şi El va face asta.

Indiferent dacă eşti copil, aşa cum am fost şi eu atunci când mi-am pus încrederea în Domnul sau o persoană adultă, tot ce trebuie să faci este să te rogi ca Domnul Isus să vină în viaţa ta şi să-L primeşti prin credinţă

Mai multe răspunsuri la această întrebare:

Richard Ellis

Cred că ai auzit despre faptul că Domnul Isus a murit pe cruce, că a fost îngropat şi că a treia zi a înviat din morţi. Biblia spune că este o nebunie pentru cei ce mor, fără să creadă acest lucru. Dar pentru cei ce cred, această veste bună, este puterea lui Dumnezeu care le poate schimba viaţa. Totul este aşa de uşor, fiindcă trebuie doar să spui o rugăciune:

„Doamne Dumnezeule, mi-am distrus viaţa! Mărturisesc că sunt păcătos şi am nevoie de iertarea Ta. Cred că atunci când Domnul Isus a murit pe cruce, a murit şi în locul meu.
S-a jertfit pentru a plăti pentru păcatele mele, pentru a-mi schimba viaţa şi pentru a-mi da un nou început. Aleg calea Ta, nu calea mea. Iartă-mi păcatele şi sfinţeşte-mi inina.

Accept prin credinţă voia Ta pentru viaţa mea şi darul vieţii veşnice. Vino şi trăieşte în mine şi prin viaţa mea. Ştiu că va fi greu şi că va trebui să plătesc un preţ pentru a Te urma. Nu-ţi cer însă să îndepărtezi problemele mele, ci să mă ajuţi să le pot înfrunta şi birui împreună cu Tine. Sunt obosit să mai trăiesc fără Tine şi nu vreau să mor fără de Tine. Schimbă-mi viaţa, aşa cum ai făcut-o cu atât de multe alte persoane.”

Jerry Zucha

Nu suntem perfecţi. Şi acesta este motivul pentru care avem nevoie cu toţii de Hristos. Fiind într-un proces şi într-o călătorie, avem momente în care cădem sau în care lucrurile sunt date peste cap. Însă, cea mai mare binecuvântare este faptul că Dumnezeu ne iubeşte chiar şi atunci. El ne ridică, ne aşază din nou pe cale şi ne dă putere să mergem înainte. De aceea, atunci când oamenii se uită la noi, nu văd perfecţiunea, dar încep să vadă manifestări mici şi nuanţe ale lui Hristos, care trăieşte prin viaţa noastră.
A-L cunoaşte pe Hristos nu este aşa de greu. Aceasta înseamnă doar a recunoaşte că El este cine spune că este. Domnul Isus nu a fost doar un om obişnuit, un învăţător sau o persoană vrednică de urmat.  El a venit de la Dumnezeu într-un mod unic, dovedind astfel că este Fiul lui Dumnezeu. Biblia ne spune că toţi cei ce cheamă Numele Domnului, sunt salvaţi şi că trebuie să intre într-o relaţie cu Dumnezeu prin Fiul Său. Atunci când recunoşti acest fapt, nu este sfârşitul, ci doar începutul acestei relaţii.

Tony Evans

Dacă doreşti să-L întâlneşti pe Hristos, atunci lasă-mă să ţi-L prezint. Domnul Isus s-a născut dintr-o fecioară, fiind Fiul lui Dumnezeu, fără de păcat. Deşi timp de treizeci de ani a trăit o viaţă perfectă, a fost răstignit pe cruce, în locul tău şi în locul meu, plătind astfel pentru păcatele noastre. Trei zile mai târziu, El a înviat din morţi, pentru a realiza cea mai mare tranzacţie pe care o poţi avea vreodată în viaţă.

Biblia ne prezintă acest fapt, spunând: ”El, care nu a cunoscut nici un păcat, S-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în El”. Deci, haideţi să asemănăm acest fapt, cu o tranzacţie bancară. Pe cruce, Dumnezeu a trecut păcatul tău în contul lui Hristos, pentru ca atunci când te vei încrede în El ca înlocuitor al tău, El să treacă neprihănirea Lui în contul tău.

Tuturor ne place să avem acest credit, nu-i aşa ? Nu există o altă cale de a avea această binecuvântare, decât  întâlnindu-L pe Hristos şi primid ceea ce El ne oferă în dar. Lasă-L pe El să-ţi crediteze viaţa cu ceea ce El este, pentru ca în acest fel să-L poţi avea pe Domnul Isus ca Domn şi Mântuitor personal.

6. De ce este Biblia o carte extraordinară ?

Pete Briscoe

Cuvântul Scripturii arată că Biblia este o carte insuflată de către Dumnezeu şi a fost scrisă prin puterea Duhului lui Dumnezeu, care pentru redactarea ei, a folosit instrumente umane. Biblia a fost scrisă într-o perioadă de peste o mie de ani, în culturi diferite, în trei limbi principale, diferite, dar cu toate acestea, toate lucrurile se completează reciproc şi converg spre aceeaşi direcţie. Existenţa unei singure teme care străbate toate cărţile Bibliei, de la începutul scrierilor din Sfânta Scriptură, până la finalul acestora, este o adevărată minune. Eu cred cu tărie că Biblia este insuflată de Dumnezeu, o carte al cărei autor este Dumnezeu. Datorită acestui fapt, ea este o carte relevantă pentru fiecare generaţie, deoarece Dumnezeu este atemporal.

Chiar dacă uneori sunt întâlnite anumite aspecte arhaice, găsim lucruri folositoare pentru oamenii din zilele noastre, în fiecare pasaj din Scriptură. În copilărie am crescut în Anglia. Într-o zi în care eu şi amicul meu Andy, ne jucam în curte, tatăl meu a venit la noi şi ne-a spus: „puteţi face orice, dar să nu treceţi dincolo de zidul de la capătul grădinii. Eu şi prietenul meu Andy, nu observasem niciodată acel zid, înainte. De aceea, de îndată ce tatăl meu a plecat, am trecut peste acel zid. Numai că, în timp ce ne jucam având un timp bun împreună, am auzit un mormăit în spatele nostru. Când ne-am întors am observat cel mai mare şi mai urăt taur, pe care l-am văzut vreodată, care venea furios spre noi.

Când am sărit înapoi peste zid, tatăl meu ne aştepta şi ne-a cerut să ne aşezăm, spunându-ne: “V-am spus să nu treceţi dincolo de zid, fiindcă ştiam că de cealaltă parte este ceva care v-ar fi putut răni. Fiindcă ştiam că taurul este acolo, v-am atenţionat ca să nu fiţi răniţi.”

Ori de câte ori citeşti ceva din Biblie, pasaje prin care Dumnezeu îţi spune să nu faci cutare sau cutare lucru, El nu încearcă să te îngrădească sau să îşi strice jocul. În marea Sa înţelepciune, El ştie că există ceva de cealaltă parte a liniei, care îţi va face rău, dacă te vei duce acolo. Faptul că El ne pune bariere, este o dovadă a dragostei Lui nemărginite pentru noi. Iar aceste limite puse de Sfânta Scriptură sunt un ajutor pentru noi astăzi, fiindcă ne anunţă că de cealaltă parte este ceva care ne-ar putea răni. Orice lucru din Sfânta Scriptură ne ajută într-un fel, fiindcă toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi scrisă cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru oamenii pe care El îi iubeşte.

Mai multe răspunsuri la această întrebare:

John Meador

Realitatea este că nu ne-am schimbat prea mult. Natura umană nu s-a schimbat. Relevanţa Bibliei este că a fost scrisă de acelaşi fel de oameni, pe care îi întâlnim şi astăzi. Faptul că anumite cărţi ale Bibliei au fost scrise de către profeţi, care au avut aceleaşi slăbiciuni ca şi noi, dar ale căror preziceri s-au împlinit în situaţii care de altfel erau imposibile, confirmă adevărul că aceştia au fost conduşi de un element supranatural de inspiraţie, care depăşeşte orice situaţie pe care o întâlnim în zilele noastre.

Jerry Zucha

Chiar dacă a fost scrisă cu mii de ani în urmă, atunci când deschizi Biblia şi începi să citeşti cuvintele pe care le găseşti, te opreşti şi zici: „Acesta sunt eu!”, „ Acesta este exact gândul pe care l-am avut, emoţia pe care am trăit-o şi frământarea cu care mă confrunt acum în viaţă.”

7. Cum pot vorbi cu Dumnezeu ?

Cum să comunici cu Dumnezeu ?

Descoperă cum trebuie să comunici cu Dumnezeu, învăţând să foloseşti rugăciunea Domnuui Isus, din Matei 6, ca un ghid de comunicare cu Dumnezeu.  (link către rugăciunea Domnului Isus din Matei 6 – resurse -consolidare)

Mai multe răspunsuri la această întrebare:

Jeff Jones

Scopul rugăciunii este de a comunica cu Dumnezeu şi de a stabili o relaţie cu El. Rugăciunea schimbă inima şi deciziile lui Dumnezeu. Cu siguranţă că ne gândim uneori: „De ce ar trebui să ne rugăm, dacă Dumnezeu ştie deja totul şi apoi va face ceea ce El va decide să facă?” Cu toate acestea, aşa cum descoperim în Sfânta Scriptură, sunt situaţii în care Dumnezeu ascultă şi acţionează în conformitate cu ceea ce noi I-am cerut. El şi-a schimbat planurile, din pricina rugăciunii unei persoane, pe care o iubeşte şi cu care are o relaţie de părtăşie.

„Nu aveţi, fiindcă nu cereţi !” Abundenţa spirituală se datorează faptului că rugăciunea face diferenţa, îmbogăţind şi întărind relaţia noastră cu Dumnezeu. Luând ca exemplu comunicarea cu soţia, dacă va trece mai mult timp fără o comunicare intensă, relaţia dintre noi va avea de suferit. În acelaşi fel, fără rugăciune, va avea de suferit şi relaţia noastră cu Dumnezeu. Legătura cu Dumnezeu este o relaţie la distanţă. Ştim însă că va veni o zi, când Îl vom vedea şi îi vom vorbi direct, dar până atunci, păstrăm linile de comunicare deschise şi dezvoltăm o prietenie cu Dumnezeu, prin rugăciune.

Jerry Zucha

Rugăciunea nu este un fel de hocus-pocus cu limbaj religios, care atunci când procedezi corect, încep să se întâmple lucruri magice. Rugăciunea este de fapt un dialog autentic, o conversaţie reală cu Dumnezeu. Ce este important să ştii despre rugăciune, este că nu trebuie să spui o anumită formulă, care să cuprindă cuvinte potrivite sau să faci anumite lucruri împlinind ritualuri. Rugăciunea este o conversaţie intimă cu un Dumnezeu care este viu şi real, care doreşte să îi spunem despre luptele, durerile, suferinţele şi grijile noastre. Această comunicare în duh cu Dumnezeu, va face o diferenţă, nu atât de mult privind schimbarea circumstanţelor sau a situaţiilor cu care ne confruntăm, ci mai degrabă prin schimbarea propriilor noastre perspective şi dorinţe. Rugăciunea este o conversaţie reală, fiindcă şi Dumnezeu este real.

John Meador

Dumnezeu aşteaptă să comunicăm cu El. Numai că privind rugăciunea, am descoperit că Dumnezeu este foarte bun în a comunica cu noi, pe când noi suntem aşa de neîndemânatici în a comunica cu El. Când mă rog, Dumnezeu începe să-mi răspundă, numai că înainte de a asculta acest răspuns, de multe ori eu am şi terminat rugăciunea şi m-am apucat de alte lucruri. Cred că este o luptă să comunicăm prin rugăciune cu cineva, pe care nu-L putem vedea şi să aşteptăm răspunsul la rugăciunile noastre care poate întârzia. Acesta poate fi pe drum, poate veni ulterior sau poate fi chiar nu!

Când trebuie să dau un răspuns faţă de ceea ce mi se întâmplă, încerc să controlez lucrurile şi să le împachetez după cum doresc. Când mă rog, Dumnezeu face anumite lucruri neobişnuite şi supranaturale. Întreaga mea perspectivă se schimbă dintr-o dată, fiindcă am petrecut un timp ascultându-L pe Dumnezeu şi aşteptând răspunsul Lui.

Am descoperit că relaţia cu Domnul Isus se bazează pe încredere şi este singura cale prin care putem avea siguranţa vieţii veşnice. Aşa cum a declarat chiar Domnul Isus, calea spre cer, este numai prin El. Sunt multe religii în această lume care pretind că ele sunt calea şi ele deţin adevărul. Apoi sunt şi acele religii care pretind că sunt mai multe căi.

Pentru a avea siguranţa că păcatele mi-au fost iertate şi că am primit darul vieţii veşnice, trebuie însă să-mi pun nădejdea în Hristos, care a venit în lumea noastră ca să ne reveleze cerul şi să ne arate şi calea spre acolo. De fapt El însuşi a spus: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.”

8. Care este locul bisericii în mijlocul lucrurilor ce se întâmplă ?

Tony Evans

Cel mai bun mod de a înţelege ce este biserica, este să ne gândim la ambasadele americane. America are ambasade în întreaga lume. Deşi situate într-un teritoriu străin, sunt conduse după legile de acasă. Toate ambasadele sunt pe un teritoriu suveran. Ele nu fac parte din ţara în care sunt, ci din ţara de care aparţin. Biserica este Ambasada lui Dumnezeu în istorie şi reflectă valorile veşnice în localităţi de pe pământ.

Misiunea bisericii nu este să ofere doar o inspiraţie săptămânală, ci biserica trebuie să arate cum ar aborda Dumnezeu o problemă, în cazul în care El însuşi ar fi aici pe pământ. Această misiune este reală, deoarece Biserica este trupul lui Hristos.

Aşa că, întrebările n-ar trebui să fie: ”mi-a plăcut predica sau mi-au plăcut cântările?” A ne rezuma numai la aceste întrebări nu este de ajuns. Adevăratele întrebări ar trebui să fie: ”Cum s-a adresat Dumnezeu inimilor oamenilor ?”, „Cum este El o mamă pentru cei ce nu au o mamă şi un tată pentru cei ce nu au tată? Apoi, cum răspunde El sărăciei şi colapsului din societate ? El doreşte să formeze părinţi adoptivi dintre toţi cei ce fac parte din poporul Său, pregătind astfel părinţi pentru cei ce nu-i au şi mentori pentru cei ce au nevoie de îndrumare. Cu alte cuvinte, rolul bisericii este de a fi expresia fizică şi vizibilă a activităţii lui Dumnezeu. Dacă mergând la biserică, tot ce poţi obţine este o predică sau o cântare, pe acestea le poţi obţine la un nivel mult mai profesionist, prin emisiunile creştine de la radio sau televiziune. Ceea ce ar trebui să găseşti, atunci când mergi la biserică este viaţă şi o viaţă care să fie molipsitoare. Aceasta este ceea ce oamenii lui Dumnezeu ar trebui să ofere.

9. Cine este primul ?

Jeff Jones

Încă nu am întâlnit pe nimeni, care să-mi spună că Isus a fost un om rău. Toţi acei cu care am discutat, au mărturisit că Domnul Isus a fost un om minunat, un mare învăţător şi un filozof agreat. Dar când iei în considerare, ceea ce El însuşi a spus că este sau când citeşti evangheliile: Matei, Marcu, Luca şi Ioan, descoperi că El pretinde a fi mai mult decât un învăţător, un mare conducător sau o persoană plină de compasiune. El a pretins că este Dumnezeu însuşi, care a venit pe această planetă, a luat un trup asemenea nouă şi a trăit printre oameni ca tine şi ca mine, cunoscând durerea noastră, suferinţa şi păcatul.

Biblia ne spune că mai întâi de toate, El a vrut să se identifice cu noi. A vrut să cunoască ce înseamnă a fi asemenea nouă şi a trăi la fel ca noi. Apoi, El a venit ca să moară pe cruce pentru păcatele noastre, pentru ca în acest fel, să ia asupra Lui, pedeapsa pe care tu şi eu o meritam. De aceea, atunci când te gândeşti la cine este Isus, trebuie să înţelegi că El n-a venit în lumea noastră doar ca să fie un om mare, ci a venit să ne arate cum îl putem cunoaşte pe Dumnezeu.

Mai multe răspunsuri la această întrebare:

Jerry Zucha

Isus este primul, datorită faptului că mi S-a descoperit în chip real şi mi-a dat tot ceea ce căutam, fiind lîngă mine în fiecare moment din viaţa mea de până acum. Deşi nu L-am putut vedea cu ochii mei, ştiu cine este şi ceea ce a făcut pentru mine. Mărturisesc cu adevărat, că cea mai mare bucurie a vieţii mele este să am această părtăşie cu El. El fiind primul în viaţa mea, iar eu al doilea.

Comentariile sunt inchise